Věděli jste, že kuchyňské zbytky lze opět proměnit v prospívající rostliny? Jde o skvělý způsob, jak snížit množství odpadu! Budete se divit, jak snadné je vypěstovat některé druhy zeleniny a bylinek přímo u vás doma.
Odřízněte snítku přibližně 10 cm pod místem, odkud vyrůstají lístky. Vložte ji do sklenice s vodou, postavte na slunné místo a sledujte, jak začínají rašit kořínky. Jakmile dosáhnou délky asi 5 cm, přesaďte bazalku do květináče se zeminou.
Ponechte si alespoň 2,5 cm dlouhý odřezek cibule i s kořeny; je jedno, zda se jedná o jarní cibulku, pórek, červenou nebo žlutou cibuli – všemu můžete vdechnout druhý život. Odřezky jednoduše vložíte do vody a během několika dní uvidíte rašit nové kořeny. Jakmile povyrostou, přesaďte je do půdy.
Nevyhazujte odřezky stonku. Vložte je do nádoby s asi 1 cm vody a postavte na teplé a slunné místo. Už za pár týdnů začnou rašit nové listy a postupně vyroste celý nový salát.
Konec celeru vložte do vody, počkejte, až zakoření, a poté ho přesaďte do půdy.
Konec pak choi vložte do vody. Přibližně po 14 dnech začnou rašit kořeny. Pak rostlinku zasaďte do půdy.
Až se příště budete chystat vyhodit zbytky z kuchyně, zamyslete se. Vždyť se z nich dá zase něco vypěstovat! S trochou trpělivosti a péče můžete svou kuchyň proměnit v udržitelnou zahradu, která vám zajistí nepřetržitý přísun čerstvých surovin. A navíc minimalizujete množství odpadu. 🌿🍽️